login   |    register
Modeling in General
General discussions about modeling topics.
Pigment Problems
GazzaS
#424
Visit this Community
Queensland, Australia
Joined: April 23, 2015
KitMaker: 3,695 posts
Armorama: 1,670 posts
Posted: Monday, June 11, 2018 - 06:09 PM UTC
HI everyone,
I'm having trouble with light colored pigments. My problem is that they look ok until I hit them with a final matte coat.

I've used both turpentine and glass cleaner as a fixative, and the red shades and black shades stick just fine and hold up after a matte coat.

But the light, dust colors just disappear except for the really built up areas.

Not sure what to do.

Anyone have a fix?

Gaz
Vicious
Visit this Community
Queensland, Australia
Joined: September 04, 2015
KitMaker: 1,336 posts
Armorama: 982 posts
Posted: Monday, June 11, 2018 - 06:40 PM UTC
since the pigments are already matt by them self and are the last step I give them 'after the matt that I do not always use, I use the pigment fixer to fix them I find work better than all the other alchemy, but the pigment fixer itself is only thinner and matt varnish very diluted I give it using a brush and using the capillary effect
Tojo72
Visit this Community
North Carolina, United States
Joined: June 06, 2006
KitMaker: 4,434 posts
Armorama: 3,336 posts
Posted: Tuesday, June 12, 2018 - 12:31 AM UTC
I have never had the need to apply a final matte coat as they will definitely affect the pigments,I simply apply the pigments and the handle carefully,I have not damaged my pigments by handling afterwards.
GazzaS
#424
Visit this Community
Queensland, Australia
Joined: April 23, 2015
KitMaker: 3,695 posts
Armorama: 1,670 posts
Posted: Tuesday, June 12, 2018 - 03:03 AM UTC
Thank you, fellas! I appreciate the advice. Makes good sense.

Gaz