ECHELON [ MORE REVIEWS ] [ WEBSITE ] [ NEW STORIES ]

In-Box Review
135
Dekaler till Strv 122

by: Pawel Krupowicz [ VODNIK ]

Många modelbyggare, speciellt vi svenskar, har väntat länge på att Echelon ska ge ut sina dekaler för Strv 122. Det ryktades om det länge, och sedan kom tillkännagivandet och arket fick till och med ett nummer i katalogen. Men sedan hände det inte så mycket under en lång period. Men den som väntar på något gott, väntar som bekant aldrig för länge. Och för att göra glädjen ännu större så släpptes det inte bara ett ark utan två!!!


Swedish Armoured Corps:
Wartofta Kompani, Skaraborgs Regemente, P4, Skövde (T35003) &
Pansarbataljonen, Norrbottens Regemente, I19, Boden (T35007)
Stridsvagn 122
"Spjutspetsen i det moderna Svenska försvaret."För modellbyggare som inte är bekanta med svenskt pansar följer här en kort beskrivning av vad Strv 122 faktiskt är, och hur man kan bygga en modell av den. Stridsvagn 122 är en svensk version av den tyska Leopard 2. Den är baserad på Leopard 2A5, men har drag från 2A6EX, och även vissa detaljer som är unika för Sverige. Vagnen har samma 120 mm kanon som Leopard 2A5, men har extra pansar på skrovet och tornet, liknande det som finns på 2A6EX. Svenska försvaret använder, tillskillnad från de flesta andra länder som använder Leopard 2, inte NATO's vanliga tre-tons kamoflag med grönt, brund och svart, utan använder sitt egna kantiga kamoflage som består av två gröna toner och svart. Det enda problemet är att det i nuläget inte finns en enda modell där man kan göra en Strv 122:a direkt ur lådan i skala 1/35 (eller någon anna skala för den delen). För tillfället så är det enda alternativet att använda en konverteringssats från Honk Kong Creatin Workshop (HKCW) tillsammans med Tamiyas Leopard 2A5. Detta betyder att det är en dyr modell att göra, men tack vara hög kvalitet hos både grundsatsen såväl som konverteringen, gör att detta kan bli mittpunkten i vilken samling som helst. Fram till nu var modellbyggaren tvungen att måla eller själv trycka de olika märkningarna, eftersom inga dekaler fanns på marknaden. Nu när det finns två ark från Echelon, är inte heller detta ett problem. ,


Bägge arken kommer i återförslutningsbara plastpåsar. Arket mäter ungefär 120 x 190 mm. Instruktionerna består av ett A4-ark som vikts på mitten, dessa är tryckta i full värg, och på en utan sidorna är det foton av några av de fordon som kan byggas. Diagramen för hur dekalerna ska sitta är detaljerade och väldigt tydliga. Det finns även skiss över hur kamoflaget ska se ut samt färgförslag både från Humbrol och Tamiya. Dekalerna är prickfritt tryckta, vilket speciellt är viktigt för alla de gula texterna som trycks på en vit bakgrund för att öka synligheten mot ett mörkt kamoflage.


Med ark T35003 får vi märkningar till vagnar från Skaraborgs Regemente, P4 i Skövde. Märkningar för tio vagnar från Warlofta Kompani följer med plus dessutom tre vagnar från andra kompanier på P4. Alla vagnar är målade i samma tre-tons kamoflage. Warlofta kompanis vagnar har stora vita taktiska märkningar på sidan av tornet, som ser ut att vara gjorde av vit maskeringstape. Namnen på besättningarna finns målade på skrovet på alla P4:s vagnar, och dessa finns med som dekaler till alla 13 vagnarna. Dessutom finns det med "generiska" svenska namn. Dessa dekalerna är SMÅ (bokstäverna är ungefär 0,3 mm höga) och jag kunde bara läsa dem med hjälp av förstoringsglas (gul färg på ljusblått dekalpapper är inte lätt att se), men kvaliteten är utmärkt och varje namn finns verkligen. Varje vagn från Warlofta kompani har ett namn på sidan samt på kanonen, men dessa är tryckta i något större stil (ungefär 0,5 mm), de är dock fortfarande väldigt svåra att läsa då de befinner sig på arket - jag är ganska så säker på att det blir lättare sedan när de sitter på en mörk kamoflagebakgrund. Jag roade mig med att med förstorningsglas läsa dessa namn och kom fram till följande: "Green Devil", "Jaegermeister", "Bloody Mary", "Harvey Wallhanger", "Angel's Kiss", "Red Eye", "Black Russian", "El Diablo", "Vargtass" och "Maiden's prayer". Gula dekalremsor följer för för pluton märkningarna, och för att spara plats så är de tryckta som separata band, med en liten "mätare" tryckt längst ned på arket för att man ska kunna mäta ut rätt avstånd.


Längt ned på ark T35003 följer det med generiska nummer och bokstäver, som är tänkta att användas till egna registreringsnummer och namn. Bokstäverna är dock väldigt små, så att plocka ihop namn med dessa kan bli en väldigt nervslitande uppgift.


På ark T35007 får vi alternativ för att göra elva vagnar från Norrbottens Regemente, I19 i Boden. Vagnarna visas i instruktionerna med vinter kamoflage, där den ljusgröna färgen är övermålad med tillfällig vit färg. Dock kan alla göras i normalt sommarkamo. Varje stridsvagn har ett taktiskt namn på tornsidorna som består av två gula bokstäver (eller i ett fall, två bokstäver och siffran "2") på en svart ruta som fästs på pansaret med grön maskeringstape. Varje vagn har dessutom ett namn målat i vitt på sidorna. De som finns att välja på är: "Lucifer", "Leviathan", "Azazael", "Astaroth", "Asmodeus", "Behemoth", "Belial", "Beelzebub", "Cthulhu", "Caasimolar" och "Cerberus". Inga extra bokstäver följer med för att kunna skapa ytterligare namn, men man får dock med dekaler för att göra extra skyltar med taktiska benämningar. Det följer även med siffror för att knåpa ihop egna registrerings nummer.


På varje ark får man med tillräckligt med generiska texter och varningsskyltar för att kunna göra sex fordon. Detta är ovanligt för Echelon, där vi vanligtvis får med alla dekaler man behöver för att kunna göra alla vagnar som visas på instruktionerna, fast samtidigt så är det förståligt med tanke på alla de valmöjligheter som man får med arken. Dessutom, hur många modellbyggare gör mer än sex Strv 122:or??? Inte många skulle jag gissa, och de som vill göra det får väll helt enkelt beställa fler ark.


Att dömma från de foton som finns på instruktionerna samt flera som jag hittat på nätet så verkar det som att dekalerna stämmer väldigt bra överens med verklighenen. Att Erik Gustavsson, en välkänd svensk modellbyggare, har deltagit i framställandet av arken är en garanti för att märkningarna håller en mycket hög kvalitet.


Som vanligt när det gäller Echelon så är dekalerna tryckta av Microscale, så jag förväntar mig inte att det är några svårigheter att få dit dem. Dekalfilmen är väldigt tunn och sträcker sig minimalt utanför märkningen. Som vanligt rekommenderar jag att man använder Microscales egna dekalvätskor till dessa dekaler för bäst resultat.


Två nya set med dekaler från Echelon, bakom dem ligger det en hel massa forskning, de är väl designade och superbt tryckta. De är "måste ha" produkter för någon som planerar att bygga en svensk Stridsvagn 122. Jag skulle gissa att detta kommer att öka suget efter HKCW's konverteringssats, så jag föreslår att du försöker få tag på en medan du kan. De finns bara i en begränsad mängd, och det är oklart om HKCW fortfarande tillverkar dem eller om de satser som finns på marknade är de som finns. Jag beställde min för ett par dagar sedan...

Rekommenderas varmt!


Många tack till Lawrence Goh på Echelon Fine Details för dessa recensions exemplar.

För en lista på återförsäljare och distributörer besök Echelons hemsida.

Orginalartikeln översatt av: Thomas Bertilsson
SUMMARY
Ett mycket efterlängtat tillskott för alla som bygger svenskt pansar.
Percentage Rating
90%
  Scale: 1:35
  Mfg. ID: T35003 & T35007
  Suggested Retail: $14.50
  Related Link: Echelon Fine Details website
  PUBLISHED: Apr 17, 2005
  NATIONALITY: Sweden
NETWORK-WIDE AVERAGE RATINGS
  THIS REVIEWER: 82.20%
  MAKER/PUBLISHER: 91.77%

About Pawel Krupowicz (Vodnik)
FROM: WARSZAWA, POLAND

As first lines of this bio appear under all my reviews, I feel it is important that I start with this information: In March 2005 I ventured into the other side of modeling "industry" - I was not only building model kits, but also helping design them as a consultant for Dragon Models Ltd.. These days...

Copyright ©2021 text by Pawel Krupowicz [ VODNIK ]. All rights reserved.


   

What's Your Opinion?


Photos
Click image to enlarge
 • t35003-0
 • t35003-1
  T35003
 • t35003-2
  T35003
 • t35003-3
  T35003
 • t35003-4
  T35003
 • t35007-1
  T35007
 • t35007-2
  T35007
 • t35007-3
  T35007
 • t35007-4
  T35007