login   |    register

172
Schilderen van 1/72 figuur.

Het schilderen van een figuurtje in 1/72 met olieverf.

INLEIDING

Zoals de meeste How To documenten beginnen, wil ik ook even stellen dat mijn manier er slechts eentje is van de vele. Ook doe ik nooit 100 procent hetzelfde, het is dus geen vastomlijnd systeem. Het is eerder een basis om mee van start te gaan.
Als je een figuurtje koopt, let dan goed op de kwaliteit van de molding. Een figuurtje mag best wat werk met zich meebrengen voor het schilderwerk kan plaats vinden. Toch dien je bij je keuze goed te letten op de details. Datgene wat er niet is, kan je ook niet gaan schilderen.

STAP VOOR STAP

PUNT1

Na het bouwen en het zuiveren van je figuur dien je te ontvetten. Dit kan met gewoon afwasmiddel en een lauw sopje. Gewoon erin leggen en wat later afspoelen is genoeg. Geen heet water, dat is geen aanrader.

PUNT2

Je figuur grondverven. Iedereen heeft wel z’n favoriete grondverf. Ikzelf geef de voorkeur aan Mr. Surfacer 1000. Nadeel is wel dat je dit dient te verdunnen met cellulose thinner, het stinkt geweldig en is best ongezond ! Mondkapje op voor de primer-operatie dus. Primen met de airbrush is het fijnst, je schildert met een penseel toch alleen maar details weg !PUNT3

Na droging kan je aan de slag. Ik gebruik olieverf. De belangrijkste vereisten zijn deze twee stelregels :

STEEDS DUN EN MINSTENS HALF-TRANSPARANT WERKEN (geen dikke verflagen, die “vervetten” je drager en het geheel droogt vele malen trager ! ).
VAN DONKER NAAR LICHT WERKEN.

Ik begin eerst met het schilderen van de handen en het gezicht. Hiervoor maak ik een verdunde (white spirit) olieverf huidskleur in een donkere variant. Dus geen hooglicht-tint (die is voor op het laatst !).Nadat je dit gedaan hebt, kan je aan de kledij beginnen. Opnieuw zelfde principe : de kleur bepalen, daarvan de donkerste variant gebruiken. De schoenen kan je ook nu reeds donkerbruin, zwart…gaan schilderen. Op deze wijze heb je nu middels de donkere kleuren van gezicht, handen, kleren en schoenen, de basislaag gemaakt van je figuur. Na goede droging kan je weer verder met de volgende stap. Uitrusting, geweren etc. komen allemaal nog aan de beurt.PUNT4

Gesteld dat het figuurtje goed ingedroogd is (kan tot 36 uren duren, maar onder een glaasje op de verwarming kan je de droogtijd aanzienlijk verkorten, soms wel met de helft !).We werken van donker naar licht. Het donker heb je al gedaan, nu komt het erop aan om van de donkere kleuren, een lichte variant te mengen. Semi-transparante verf gereedmaken met white spirit. Begin met het gezichtje en handen. Schilder zo scherp mogelijk “binnen de lijntjes”. Geen nood als je erbuiten kleurt, met wat pure white spirit poets je de verf zo weer weg. Die delen van het gezicht die beschaduwd zijn, moet je ontzien met je lichte verf. Heb dus nu aandacht voor kin, jukbeenderen, oogkassen, oren, neusbrug, strottenhoofd…Zij vangen het meeste licht omdat ze min of meer uitstekend zijn. Binnenin de oogkas blijft het wat donker, daar kan het licht zo niet bij, wegens dieper gelegen. Als je met de uiterste punt van je penseel de semi-transparante olieverf aanbrengt, in minuscule vegende bewegingen, met minimale druk op de haren, kan je de lichte verf laten uitdeemsteren in de donkere en droge laag die je als basis hebt gebruikt. Dit vergt oefening, leg nooit dikke-make-up-lagen.

Je zal zien dat je nu heel subtiele kleurverschillen kan maken, door de doorschijnende verf onderin. Je kan, als je dit beet hebt, gaan spelen met rozig bij de kaken, rood bij de neus etc. Na droging van het gezicht kan je als laatste nog een beetje baardgroei schilderen met transparante donkere verf. Ik hoop dat je nu het principe vast hebt. Hoe meer lichter wordende laagjes je gaat leggen, hoe rijker de tonaliteiten van het geheel. Het mag dus best in meerdere laagjes.
Hierna zijn de kleren op dezelfde wijze aan de beurt. Localiseer dus nu de lichtste plekken op de kledij en behandel die met semi-transparante verf, in een lichtere variant. Werken met de uiterste tip van het penseel, minuscule haaltjes, weinig verf, uitdeemsterend naar de donkere partijen zoals die te vinden zijn in de diepte van de plooien etc. Als het goed is, krijgt het figuur nu de nodige body, alsof je beeldhouwt met je olieverf.


De schoenen kan je ook in een lichtere variant aanpakken, heel simpel en steeds hetzelfde principe : lichtere variant, semi-transparant, uiterste punt van het penseel gebruiken.
Als je wil, kan je na droging van bovenstaande fase, opnieuw aan de slag met alweer een lichtere tint van het gezicht, de kleren, de schoenen. Tot je tevreden bent. Tja, voor niets gaat de zon op, je moet echt wel moeite doen en niet snel de handdoek in de ring werpen.


PUNT5

Het inschilderen van de uitrustingsstukken kan nu gebeuren. Als je bij het inkleuren van pakweg de riem nu naast de kwestie zou schilderen, kan je met white spirit de fout proper herstellen, een beetje vochtig penseel klaart dan de klus.


GUY'S CONCLUSIE

Creatief zijn is de boodschap, en blijven zoeken, experimenteren. Het is een heel proces, toegegeven, maar als je de verf wat hebt leren kennen, is er niets zo bevredigend als het werken met olieverf, alleen al de technieken die deze verf je schenken


Succes en hopelijk heeft men er iets aan ! Guy.

About the Author

About Guy Van Ginneken (guygantic)
FROM: ANTWERPEN, BELGIUM


Comments

kort maar intressant artikeltje guy, merci
MAR 19, 2008 - 08:12 AM
Bedankt Guy, zeker handig. Misschien ter aanvulling voor mensen die 1/72 werken de tutorial van AB figures: http://www.abfigures.co.uk/painting.htm Martin
MAR 19, 2008 - 11:26 PM
Bedankt voor deze nuttige aanvulling Martin ! Als ik zo de foto's van het verfverloop op deze link zie, lijkt het veel op mijn aanpak. Groeten G.
MAR 20, 2008 - 01:57 AM
Guy bedankt voor het delen van je ervaring via deze how to. Ik heb enkel een vraag, je schrijft dat je dunne laagjes olieverf gebruikt, moet ik me dat voorstellen als een verdunning zoals een wash, en zo de kleur opbouwen. Ik ga deze how to binnenkort zeker eens proberen op mijn marine figuurtjes. Mvg Manuelke
MAR 20, 2008 - 06:40 AM
Bedankt Guy voor deze how to RESPECT Tha Pit
MAR 20, 2008 - 08:13 AM
Erg handig artikel,alleen hou ik totaal niet van werken met olieverf,je moet werken met middelen (om de kwasten en ander materiaal schoon te krijgen)die je hele kamer in de stank zetten (en dat is niet echt goed voor mijn valkparkieten) en de droogtijd duurt veel te lang,ik zelf ben iemand die lekker door wilt werken,36 uur wachten totdat het droog is is mij iets te veel...
AUG 26, 2008 - 11:09 AM
Hey Jeffry, dat is toch ZO'N dooddoener he, dat fabeltje dat olieverf tergend traag zou drogen. Ik schrijf in het artikel inderdaad dat het soms tot 36 uren kan duren, maar evengoed dat je de droogtijd met de helft kan verkorten. Alles hangt af van het medium dat je gebruikt om te verdunnen. Wanneer je dat doet met de klassieke oliebasis verdunner, dan heb je inderdaad een verlengde droogtijd, doch dit is absoluut niet de geschikte verdunner voor modelbouwers en figuurschilders wegens veel te vet, glanseffect na droogtijd etc...daarom is het aangeraden te verdunnen met white spirit, die je zowel in de stinkende versie, alsook in de geurloze versie kan aanschaffen. Nu wil ik niet onder stoelen of banken schuiven dat ook de geurloze niet zo geurloos is als men beweert. En echt gezond om in te ademen al evenmin. Doch, om hiermee je olieverf te verdunnen zit je gebeiteld : SNELLE DROOGTIJD (18 uur voor een laag, komop we zijn toch geduldige modelbouwers he zeg ???), mooie egale vermatting indien je olieverf niet te veel olie bevat... Trouwens, denk niet dat enamelverf, of zelfs acrylverf zo onschuldig zijn als men soms beweert, ook deze verfjes veroorzaken luchtjes en dampen die schadelijk kunnen zijn. Zelf pleeg ik al eens mijn valkparkieten uit de kamer te verwijderen omdat deze schadelijk zijn voor de verflucht. Nee, gekheidje, ik lees graag dat je rekening houdt met je medebewoners, deze diertjes zouden er niet wel bij varen. Succes verder met de hobby ! Vriendelijke groeten van G.
AUG 27, 2008 - 12:47 AM