login   |    register

135
Houten vloeren? Een makkie ....

Het creëren van een realistische houten vloer ...

Men heeft het mij al vaak gevraagd: "Hoe krijg je zulke realistische details in je diorama's? ..." Het antwoord is eenvoudig - Ik tracht steeds om onderdelen te bouwen zoals ze ook in de "echte wereld" worden gebouwd.  Een mooi voorbeeld hiervoor is een houten vloer (resp. een houten plafond). Laten we eens kijken hoe we een prachtige, eenvoudige (en niet te vergeten goedkope) vloer kunnen maken in een typische 1/35 model.  Geschatte werktijd: 2 uur!

STAP 1: Vloer- (plafond) frame maken.
Voor zowel de vloer en plafond maak ik eerst het latten frame. Gebruik basswood of balsa houten vierkante profielen die aan de afmeting voldoen, deze zijn verkrijgbaar in elke goede hobby winkel. Alhoewel balsa eenvoudig te zagen is vind ik basswood sterker en dit is belangrijk als je voor het "beschadigde" uiterlijk gaat. Zaag en lijm de hoofd- en tussenbalken zoals hier getoont.

STAP 2 & 3 - Voeg de ondervloer toe
Voor de ondervloer gebruiken we eveneens balsa of basswood maar nu in rechthoekige en in dunne plaatvorm en deze verlijm je met eenvoudige houtlijm.

(Als je een onbeschadigde vloer/plafond maakt kun je natuurlijk één grote plaat gebruiken ipv stukjes, maar apparte stukjes dragen bij tot het realistisch breken van de vloer/plafond).

Eens dat dit geheel droog heb je voor een stevige constructie in handen. Indien je een plafond aan het maken bent moet je dit zowel aan de onder- als bovenzijde doen. Voor de onderzijde van een plafond kun je ook rechthoekige stukken stevig papier gebruiken ipv hout, zeker bij een beschadigd plafond, dit ziet er dan goed uit.

natuurlijk kan je bij een beschadigde vloer enkel de balken laten zien of enkele restanten van het plafond.

STEP 4: ijsjes tijd!
Nu kun je jezelf gaan trakteren op een hoop ijsjes :-).

 

Hahaha, nee het zit zo, in het oorspronkelijk artikel van Keith spreekt hij over die houten roerstokjes die men bij de koffie kreeg, maar dit is hier in Europa niet zo gebruikelijk.

Je kan dus van die ijslolly houten stokjes gebruiken, maar ipv een hoop ijsjes te eten totdat je tenen bevroren zijn kun je naar een hobbywinkel of een betere speelgoedwinkel gaan waar je voor een paar euro een hele zak op de kop kunt tikken. 

 

Eens je je houtjes hebt snij je de afgeronde hoeken (volgens de gestippelde lijn) en versnij je de houten latjes in verschillende lengtes om variatie te krijgen.

STAP 5: Plaatsen van de houten vloer
Lijm deze "planken" op de ondervloer die je reeds eerder hebt aangebracht. Zorg ervoor dat de planken overlapen tegenoverelkaar zodat je geen doorlopende voeggen krijgt en snij (of breek bij een beschadigde vloer) de overhangende vloerplanken.
STAP 6: Basis structuur gereed ...
Tijd voor de details! Als je een "beschadigde" vloer wenst dan is het nu tijd om een tang te voorschijn te halen en de gewenste secties af te breken. Doordat je de vloer hebt opgebouwd zoals in de echte wereld krijg je mooie breek effecten die de realisme alleen maar verhogen. Let er wel op dat je je lijm meer dan voldoende tijd hebt gegeven om uit harden voor je dit doet, zodat het geheel toch nog stevig blijft.

STAP 7: Afwerken maar!
Eens volledig droog kom ik terug met een pin of nagel en vorm nagelgaten in beide einden van de planken.

Schilder het hout met een basiskleur van buirn en kom daarna terug met verschillende bruintinten om verscheidene planken een tintverschil te geven. Drybrush het geheel met een lichtere tint om het houtstructuur te benadrukken.  Ten slotte breng je een Donker Grijze of Burnt Umber wash aan om de vloer te verouderen.

Vergeet niet om bij deuren lichtere delen te schilderen om hier het verweren door voetstappen te simuleren. Als alles geverfd is kun je het geheel nog oversouiten met een matte laklaag om het geheel tot één geheel te vormen.

About the Author

About Keith Magee (KFMagee)
FROM: TEXAS, UNITED STATES

After a hiatus of several years following the sale of my hobby shop (Hobby Annex in Dallas, TX), I am ready to build again... I love dioramas, with a focus on WW2 and tend to spend a lot of time documenting my work... any questions, just let me know! - Keith